ZAPRASZAMY DO NASZEJ CUKIERNI

 Zakwas ┼╝ytni -hodowla

U┼╝ywany do wypieku zakwas chlebowy jest mieszanin─ů m─ůki ┼╝ytniej razowej i wody. Odpowiednie prowadzenie hodowli umo┼╝liwia uzyskanie mieszanki kultur bakterii. Aktywny zakwas jest najwa┼╝niejszym sk┼éadnikiem naszego chleba , gdy┼╝ umo┼╝liwia on przygotowanie zaczynu chlebowego i pó┼║niejszy wzrost w┼éa┼Ťciwego ciasta chlebowego. Proces wzrostu pieczywa jest wynikiem aktywno┼Ťci bakterii obecnych w zakwasie. Pieczywo uzyskane w taki sposób jest wolne od spulchniaczy, stabilizatorów wzrostu i innych substancji chemicznych kontroluj─ůcych etap wyrastania i struktur─Ö chleba. Wyhodowanie kultury zakwasu przebiega w nast─Öpuj─ůcych etapach:

DZIE┼â 1 - Po┼é─ůczenie odpowiedniej ilo┼Ťci m─ůki i wody

                

DZIE┼â 2 - zakwas przed dokarmianiem, pierwsze oznaki fermentacji mlekowej

DZIE┼â 2  - zakwas 6 godzin po dokarmieniu

DZIE┼â 2  - zakwas 12 godzin po dokarmieniu - wyra┼║ne oznaki fermentacji mlekowej

DZIEŃ 3 I KOLEJNE DNI... - dalsze dokarmianie zakwasu

Dlaczego zakwas??

Pieczywo na zakwasie jest produktem posiadaj─ůcym szereg zalet. Po pierwsze, w porównaniu do pieczywa wypiekanego na dro┼╝d┼╝ach piekarskich, znacznie d┼éu┼╝ej zachowuje ┼Ťwie┼╝o┼Ť─ç. Po drugie,     w trakcie wyrastania pieczywa zachodzi proces fermentacji mlekowej. W procesie tym,                    (w przeciwie┼ästwie do fermentacji alkoholowej charakterystycznej dla pieczywa dro┼╝d┼╝owego) dzi─Öki bakteriom kwasu mlekowego obecnym w zakwasie, mo┼╝liwa jest eliminacja zwi─ůzków rakotwórczych (azotanów, azotynów, toksyn ple┼Ťniowych), które obecne s─ů w ka┼╝dej m─ůce. Ponadto, fermentacja mlekowa (fermentacja bakteryjna) zapewnia rozk┼éad kwasu fitynowego, który blokuje wch┼éanianie mikroelementów. Tak wi─Öc, fermentacja bakteryjna umo┼╝liwia powstanie wch┼éanianych form mikroelementów (m.in. ┼╝elaza, cynku, miedzi). Po trzecie, chleb na zakwasie pomaga odbudowa─ç korzystn─ů flor─Ö bakteryjn─ů uk┼éadu pokarmowego. 

 

© 2014 Chleby na zakwasie Realizacja: Agencja Interaktywna WebProm
Strona główna | Nasze wyroby | Proces technologiczny | Jak kupić | kontakt