ZAPRASZAMY DO NASZEJ CUKIERNI

 Zakwas żytni -hodowla

Używany do wypieku zakwas chlebowy jest mieszaninÄ… mÄ…ki żytniej razowej i wody. Odpowiednie prowadzenie hodowli umożliwia uzyskanie mieszanki kultur bakterii. Aktywny zakwas jest najważniejszym skÅ‚adnikiem naszego chleba , gdyż umożliwia on przygotowanie zaczynu chlebowego i późniejszy wzrost wÅ‚aÅ›ciwego ciasta chlebowego. Proces wzrostu pieczywa jest wynikiem aktywnoÅ›ci bakterii obecnych w zakwasie. Pieczywo uzyskane w taki sposób jest wolne od spulchniaczy, stabilizatorów wzrostu i innych substancji chemicznych kontrolujÄ…cych etap wyrastania i strukturÄ™ chleba. Wyhodowanie kultury zakwasu przebiega w nastÄ™pujÄ…cych etapach:

DZIEŃ 1 - Połączenie odpowiedniej ilości mąki i wody

                

DZIEŃ 2 - zakwas przed dokarmianiem, pierwsze oznaki fermentacji mlekowej

DZIEŃ 2  - zakwas 6 godzin po dokarmieniu

DZIEŃ 2  - zakwas 12 godzin po dokarmieniu - wyraźne oznaki fermentacji mlekowej

DZIEŃ 3 I KOLEJNE DNI... - dalsze dokarmianie zakwasu

Dlaczego zakwas??

Pieczywo na zakwasie jest produktem posiadajÄ…cym szereg zalet. Po pierwsze, w porównaniu do pieczywa wypiekanego na drożdżach piekarskich, znacznie dÅ‚użej zachowuje Å›wieżość. Po drugie,     w trakcie wyrastania pieczywa zachodzi proces fermentacji mlekowej. W procesie tym,                    (w przeciwieÅ„stwie do fermentacji alkoholowej charakterystycznej dla pieczywa drożdżowego) dziÄ™ki bakteriom kwasu mlekowego obecnym w zakwasie, możliwa jest eliminacja zwiÄ…zków rakotwórczych (azotanów, azotynów, toksyn pleÅ›niowych), które obecne sÄ… w każdej mÄ…ce. Ponadto, fermentacja mlekowa (fermentacja bakteryjna) zapewnia rozkÅ‚ad kwasu fitynowego, który blokuje wchÅ‚anianie mikroelementów. Tak wiÄ™c, fermentacja bakteryjna umożliwia powstanie wchÅ‚anianych form mikroelementów (m.in. żelaza, cynku, miedzi). Po trzecie, chleb na zakwasie pomaga odbudować korzystnÄ… florÄ™ bakteryjnÄ… ukÅ‚adu pokarmowego. 

 

© 2014 Chleby na zakwasie Realizacja: Agencja Interaktywna WebProm
Strona główna | Nasze wyroby | Proces technologiczny | Jak kupić | kontakt